Skip to main content
OVERGANGSALDER

OVERGANGSALDER

Hvad er planteøstrogener?

Hjælp til symptomlindring i overgangsalderen

Planteøstrogener – også kendt som fytoøstrogener – er blevet et stadig mere interessant emne inden for ernæringsvidenskab og medicin.

Disse naturligt forekommende forbindelser findes i et mangfoldigt udvalg af planter og har vist sig at have en række potentielle sundhedsmæssige fordele for mennesker. I denne artikel vil vi dykke ned i, hvad planteøstrogener er, hvordan de virker, og hvilke planter planteøstrogener findes i.

Hvad er planteøstrogener?

Planteøstrogener er kemiske forbindelser, der ligner kroppens naturlige østrogenhormoner, men som findes i planteriget. De tilhører en gruppe forbindelser kendt som polyfenoler, der er kendt for deres antioxidante egenskaber og andre sundhedsmæssige fordele. De vigtigste typer af planteøstrogener inkluderer isoflavoner, lignaner og kumariner.

Hvordan virker planteøstrogener?

Planteøstrogener kan påvirke kroppens hormonelle balance på flere måder. Selvom de ikke er lige så stærke som kroppens egne østrogener, har de en strukturel lighed, der gør, at de kan binde sig til østrogenreceptorer i kroppen og dermed udløse lignende biologiske reaktioner. Dette kan have en række effekter på din sundhed.

En af de vigtigste virkninger af planteøstrogener er deres potentielle evne til at reducere risikoen for visse hormonrelaterede sygdomme, såsom brystkræft og osteoporose. De kan også bidrage til at lindre symptomer på overgangsalderen, såsom hedeture og natlige svedeture, ved at bidrage til at stabilisere østrogenniveauerne i kroppen.

Kilder til planteøstrogener

Planteøstrogener findes i en række planter og fødevarer. En af de mere kendte er rødkløver. Rødkløver har et højt indhold af planteøstrogener, der er blevet undersøgt for deres potentielle sundhedsmæssige fordele – især i relation til hormonel ubalance hos kvinder.

Rødkløver er rig på en type planteøstrogen kendt som isoflavoner, hvoraf den mest studerede er genistein og daidzein. Disse isoflavoner ligner strukturelt de naturlige østrogener i menneskekroppen og har vist sig at binde sig til østrogenreceptorer og udløse lignende biologiske reaktioner. Som et resultat af denne binding kan isoflavonerne i rødkløver potentielt have hormonlignende effekter i kroppen.

Studier har vist, at rødkløver og dets isoflavoner kan have flere potentielle sundhedsmæssige fordele – især for kvinder i overgangsalderen:

  • Lindring af overgangsalderens symptomer: Isoflavonerne i rødkløver har vist sig at kunne lindre symptomer såsom hedeture, nattesved og humørsvingninger, som ofte opleves af kvinder i overgangsalderen. Dette skyldes deres evne til at binde sig til østrogenreceptorer og delvist kompensere for den faldende produktion af østrogen i kroppen.
  • Forbedret knoglesundhed: Planteøstrogenerne i rødkløver har vist sig at have en beskyttende virkning på knoglerne ved at bidrage til at opretholde knogletæthed og reducere risikoen for osteoporose – især hos postmenopausale kvinder.
  • Hjerte-kar-sundhed: Flere undersøgelser har antydet, at rødkløver og dens isoflavoner kan have gavnlige virkninger på hjerte-kar-sundheden ved at reducere niveauerne af “dårligt” LDL-kolesterol og øge niveauerne af “godt” HDL-kolesterol.

Hørfrø – en af de bedste kilder til lignaner – er en anden type planteøstrogen, der kan tilføjes til morgenmadsprodukter, smoothies eller bagværk. Den bruger vi også i vores kosttilskud

FAKTA

Planteøstrogener er naturligt forekommende forbindelser, der ligner det kvindelige kønshormon østrogen i mennesker. De findes i forskellige planter, herunder rødkløver, sojabønner, hørfrø og mange andre.

Kosttilskud til kvindens overgangsalder fra Sandvig Pharma

Vores unikke kosttilskud er udviklet med særligt udvalgte vitaminer, mineraler og ingredienser såsom rødkløver og hørfrøHer finder du nogle af de kosttilskud, der hjælper på de udfordringer, der kan opstå i forbindelse med overgangsalderen hos kvinder: