Skip to main content

HÅR OG NEGLE

Hvad skyldes flækkede negle?

Flækkede negle kan skyldes mangel på næringsstoffer eller underliggende sundhedsproblemer

Flækkede negle kan skyldes tørhed, skader eller mangel på næringsstoffer som fx biotin, zink og selen. Flækkede negle kan også være tegn på underliggende sundhedsproblemer som hypothyreose/lavt stofskifte – en tilstand, hvor skjoldbruskkirtlen producerer for lidt hormon – eller psoriasis. For at bevare dine negle sunde og undgå at de flækker, er det vigtigt at holde neglene fugtede, spise en næringsrig kost og beskytte neglene mod udefrakommende skader.

Døjer du med negle, der flækker?

Mange mennesker oplever problemer med flækkede negle, hvor neglene flækker lodret, på langs eller i flager.

Flækkede negle er et almindeligt problem, som kan påvirke både mænd og kvinder i alle aldre. Det kan være både kosmetisk generende og smertefuldt, og der er flere faktorer, der kan bidrage til denne tilstand.

Hvorfor flækker mine negle?

Hvis dine negle flækker, kan det skyldes en række faktorer. Her får du en dybere indsigt i nogle af de mest almindelige årsager:

 • Tørhed: Negle kan blive tørre og skrøbelige – på samme måde som huden. Hyppig håndvask, brug af håndsprit og eksponering for koldt eller tørt vejr kan udtørre neglene. Manglende fugt gør neglene mere tilbøjelige til at flække.
 • Fysiske skader: Gentagne skader som stød, tryk eller brug af neglene som værktøj kan svække neglenes struktur. Selv små, gentagne traumer kan over tid føre til flækkede negle. Dette kan ske ved aktiviteter som at skrive på tastatur, åbne dåser eller bide negle.
 • Mangel på næringsstoffer: Mangel på essentielle vitaminer og mineraler kan påvirke neglenes sundhed.
 • Biotin: Også kaldet vitamin B7 er kendt for at styrke neglene. Mangel på biotin kan føre til svage, skrøbelige negle, der nemmere flækker.
 • Zink: Vigtigt mineral for cellevækst og reparation, herunder neglene.
 • Selen: Essentielt for sunde negle, da det beskytter mod cellulære skader og understøtter vækst.
 • Omega-3 fedtsyrer: Hjælper med at holde neglene hydrerede.

Udover mangel på næringsstoffer og eventuelle skader/slag/tryk mod neglen, kan flækkede negle også skyldes andre bagvedliggende årsager:

 • Hypothyreose: Lavt stofskifte kan påvirke neglenes vækst og styrke.
 • Psoriasis: Hudsygdom, der kan påvirke neglene, hvilket kan føre til ujævne og flækkede negle.
 • Anæmi: Lavt niveau af røde blodlegemer kan påvirke neglenes sundhed.
 • Aldersbetinget: Med alderen bliver neglene naturligt tyndere og mere tilbøjelige til at flække. Dette skyldes en langsommere cellefornyelse og ændringer i kroppens evne til at producere naturlige olier.

Behandling af flækkede negle

Flækkede og skrøbelige negle kan både være kosmetisk generende og smertefulde. For at mindske risikoen for flækkede negle kan du med fordel gøre følgende:

 • Fugtighed: Brug regelmæssigt fugtgivende cremer og olier for at holde neglene fugtige. Tørre hænder øger ligeledes risikoen for revner og sprækker i huden, der udover at være smertefulde også kan danne grundlag for infektioner, som kan give gener for dig selv, men som du også kan påføre andre ved eksempelvis berøring.
 • Kost: Spis en varieret kost rig på vitaminer og mineraler. Overvej kosttilskud, hvis du har mistanke om, at du er i underskud af vigtige næringsstoffer – eller blot ønsker at tilføre essentielle næringsstoffer og sikre dine negle en god sundhed samt forebygge flækkede negle.
  Spis en kost rig på biotin, jern, zink og omega-3 fedtsyrer, der alle forebygger flækkede negle. Spis derfor gerne æg, nødder, grønne bladgrøntsager, fisk og fuldkorn for at styrke dine negle. Drik masser af vand for at holde neglene hydrerede. En afbalanceret kost fremmer generelt neglenes sundhed og kan være med til at forebygge, at de flækker.
 • Neglepleje: Hold neglene korte, fil dem regelmæssigt, undgå at bide negle og at bruge neglene som værktøj.
 • Beskyttelse: Brug handsker ved rengøring eller arbejde med kemikalier.

Har du mistanke om, at dine flækkede negle kan skyldes sygdom, er det vigtigt, at du opsøger din læge.

Ved at forstå årsagerne og tage de rette forholdsregler kan du forbedre dine negles sundhed og reducere flækkede negle.

FAKTA

Negle består af hård keratin og vokser med en hastighed på ca. 3 mm om måneden. Negle er en indikator for mineral- og proteinniveauer i kroppen, og deres tilstand kan påvirkes af kost, alder og gener.

Kosttilskud til hår og negle fra Sandvig Pharma

Vores unikke kosttilskud er udviklet med særligt udvalgte vitaminer, mineraler og ingredienser såsom zink og selen. Her finder du nogle af de kosttilskud, der bl.a. kan bidrage til at vedligeholde normale negle: